Älgpark i Småland – En unik naturupplevelse att utforska

Upptäck en unik naturupplevelse i hjärtat av Småland på Älgpark Småland. Stig in i en värld där ståtliga älgar vandrar fritt och där du ges möjligheten att komma nära dessa majestätiska varelser. Vår älgpark är utformad för att ge besökare en nära och personlig kontakt med naturen och dess invånare.

Upptäck den magiska världen av älgar i Småland – Välkommen till vår älgpark!

Vår park är utrustad med flera fototorn som sträcker sig längs med publikområdet, vilket ger dig möjligheten att fånga de bästa ögonblicken. Dessutom är vår anläggning handikappanpassad för att säkerställa att alla besökare kan njuta av denna unika upplevelse fullt ut. Älgparken sträcker sig över 6 hektar av vacker skogsmark, varav 6000 kvm är dedikerade till ett imponerande visningshägn. 
Om du vill maximera din chans att se älgarna i aktion rekommenderar vi att du besöker oss under morgonmatningen klockan 10.00. Denna tidpunkt är speciellt utvald då älgarna är som mest aktiva och därmed mer benägna att synas och låta sig fotograferas eller filmas. Om du har tur kan du till och med få möjlighet att mata dem med ett gott äpple.
Oavsett om du är en erfaren naturfotograf, en familj som letar efter en minnesvärd utflykt eller helt enkelt en älskare av djurliv, är Älgpark Småland den perfekta destinationen för dig. Låt oss guida dig genom en oförglömlig upplevelse där du får möjligheten att lära känna Sveriges ikoniska skogsinvånare på nära håll.
Vår älgpark är bekvämt belägen vid E4:an, bara 10 km norr om Ljungby i hjärtat av Småland. För att nå oss, sväng enkelt av från E4:an vid avfart 81 LAGANLAND, där du möts av tydlig skyltning som leder dig rätt. Ingången till parken är genom Laganland Turistbyrå & Sweden Shop, vilket gör det lätt att hitta.

Välkommen till Älgpark Småland – där naturen och älgarna väntar på att välkomna dig till deras värld av skönhet och fridfullhet.

Älgar Våren -24

  • Gustaf 5 år
  • Erik 2 år
  • Queen 8 år med kalv född 17/5 -24
  • Gabriel 1 år. Moder Queen
  • Estelle 1 år. Moder Queen
  • Viktoria 2 år Moder Queen
  • Ulrika 4 år med The Fighter:
  • Rambo 1,5 år (född 16 Oktober 2022)

Berättelsen om Rambo The Fighter

Den 16 Oktober 2022 födde 3-åriga älgmamma Ulrika en tjurkalv som efter någon månad gavs namnet Rambo.
Född fem månader senare än normalt och chansen till överlevnad under höst och vinter bedömdes från början minimal. Älgkalvar föds vanligen maj/juni…
Men Ulrika tog väl hand om sin kalv som diade flitigt och lärde sig äta kvistar/knoppar samt äta kraftfoder vid älgarnas foderplats.
Tjurkalven kämpade på – klarade höstregn, vinterns kyla trots sin rödbruna ”babypäls”. (Normalt är att årskalvar har utvecklad vinterpäls inför den kalla årstiden).
Namnet på överlevaren blev naturligtvis Rambo – The fighter!
Aldrig tidigare har (oss veterligen) en älgkalv född i oktober överlevt mer än någon vecka. Rambos mer än sex månaders ålder är unikt!

Många frågor återstår:
Hur blir det med pälsen – när tappar Rambo sin ”babyklädsel” och får en vuxen älgs päls?
-Första två veckorna i juni (8 månader) tappade Rambo helt sin ”babyfäll”.
Hur fort går det att växa ikapp älgarna från årskull 2022?
Hur skall det generellt gå för Rambo?

Andra frågor gäller modern Ulrika:
Blir hon betäckt normalt i september 2023?
När kommer hon att föda på nytt?

Öppettider

ÄLGPARKEN Öppen från 1 April – Oktober

Entrepriser: Vuxen 120:-, Barn 7-11 år 60:-
Familjepris: Max. 2 vuxna med barn 0-11 år: 240:-

Öppettider turistsäsong samma som SWEDEN SHOP

Älgtjur 9 februari – Enhorning
Älgtjurarna tappar årligen sina horn under senvintern….

Älgtjur 1 Maj – Tvåhorning
Grova rosenstockar utvuxna och man börja se en skovel växa fram. Ser bra ut…

Älgtjur 17 juli
Morgonmatning kl. 10.00.

Älgtjur 4 september
Oskar fejar hornen. Brunsten börjar.